tiistai 19. huhtikuuta 2011

Reissu Spring Ranchille Alapitkälle

Sunnuntaina oli herätys klo 04.00 ja reissu lännenratsastustunnille Maria Astikaisen opetukseen Alapitkälle. Ajelin ite aamusta Nivalaan, josta läksimme kimppakyydillä kohti Spring Ranchia. Meitä oli alunperin lähdössä neljä, mutta pari tyttöä oli jääny sairastelun vuoksi pois, joten lähdimme Päivin kans kahdestaan. Ja hyvinhän me tultiin heti alusta toimeen. Jotain yhteistäkin meistä löyty nimittäin molemmilla on melko omapäiset sh-tammat :)

Pääsimme perille noin klo 9.30 ja Maria olikin meitä jo vastassa. Tutustuimme pikaisesti talliin ja Maria kyseli meidän ratsastustaustoista sekä minkälaisia hevosia haluaisimme kokeilla. Minä sain 6v ruunikonhiirakon quarter-tamma Bonnien (Peppis Purple Haze). Tsäpäkkä tapaus, joka vei mua aluksi 6-0 :) Hirveän herkkä, reagoi nopeasti kaikkiin mun liikkeisiin, joten alku oli melkosta soutamista. Tarulla ku menee ei mitkään pienet (tai isotkaan) asennonmuutokset tai horjumiset vaikuta, mutta tämä Bonnie luki ihan koko ajan mun liikkeitä. Päivi sai rautiaan quarterin, mutta nimeä en muista. 


Tehtiin aluksi maastakäsin harjoituksia, seuraamista, pysäytystä, taivuttelua ja sitten hypättiin vasta selkään. Ja minä menin ehkä elämäni kolmatta kertaa farkut jalassa!!! :D 


Alotettiin kiertämään puoltakenttää, koska toinen puoli kentästä oli ihan märkä vielä. Minä sain mennä länkkärikangilla ja yhdellä kädellä. Mari opasti yhdenkäden otteen ja käsien paikan. Bonnie oli aluksi hieman vetelä ja mateli menemään vaikka kuinka naksauttelin ja välillä annoin pohettakin enemmän. Sitten Maria huomasti, että minulla oli käsi liian ylhäällä ja takana. Näin herkkä Bonnie oli, kun siirsin käteni sitten sään päälle ja alemmaks alkoi tamma heti kulkemaan reippaasti. Tehtiin aluksi kentän molempiin päihin ympyrät, jotka mulla kyllä pieneni aina kummasti volteiks :) 


Sitten tehtiin pysäytyksiä, ja tamma toimi ihan pelkällä istunnalla ja jalkojen eteenpäin siirrolla. Tämäkin vähän erilailla ku Taru ;) Jos tamma ei heti pysähtynyt, pyydettiin peruuttamaan. Parin peruuttamisen jälkeen tamma alkoi pysähtyä takaosalle. Sitten tehtiin pysäytys ja etuosan väistö puolikierrosta. En tosiaankaan enää muista miksi näitä kaikki juttuja sanotaan "länkkärikielellä" :) Seuraavaksi tehtiin stopit ravista ja jos ei heti pysähdy, niin peruutetaan. Parin peruutuksen jälkeen tamma pysähtyi taas herkemmin ja takaosalla. Sitten pääsin kokeileen taivutuksia ympyrälle. Eli olikos nämä nyt niitä travelsseja ;) Eli toiseen päähän kenttää ympyrälle ja taivutettiin tamma "banaaniksi" ensin sulkutaivutus. Sulkutaivutuksessa etuosa liikkuu ympyrän uralla ja takaosa sisäpuolella, hevosen pitäisi mennä siis kolmella uralla. Avotaivutuksessa takaosa kulkee ympyrän uralla ja etuosa uran ulkopuolella. Vähän piti taas itelle vääntää ratakiskolla ku rautakanki ei riittäny ;) Ja tammasta näki, että ihmetteli mitä tää selässä keikkuja nyt oikeen yrittää...Bonnie mietti, että "koitas nyt saada ne avut oikeen ku kuiteski tiiän mitä mun pitäs tehä, mutta ku sulla on avut ihan poskelleen" :D Sitte ku avut natsas kohdalle tamma toimi hienosta..Nyt sain tunnetta siihen oikeaan tekemiseen ja tiedän miten paljon uskallan Tarulta pyytää ja miltä kaiken pitäisi tuntea :D 


Lopuks tehtiin vielä spinnejä ja voi mahoton ku rupes selässä keikkujaa pyörryttään. Tämäkin tamma teki sen niin pienillä avuilla. Käsi oikeassa paikassa ja kaulaohjalla ohjattiin ja ulkopohkeella väistätettiin. Vauhti kiihty koko ajan, mutta tamma vain pyöri ja pyöri ja pyöri....vähän tuntu varovan jalkojaan hokkien takia..tehtiin spinnit molempiin suuntiin ja sitte vielä loppukäyntiä. 


Tunnin jälkeen Maria antoi vielä palautteet. Mun pitäis uskaltaa mennä rennommin ja vakaammalla kädellä, myödätä nopeammin ja katsoa menosuuntaan eikä hevosta. Nämä kaikki tiedostan ja aina vain ne on vikana. Päivin hevonen jatkoi vielä seuraavalla tunnilla, minä sain hoitaa Bonnien tarhaan. Ihasteltiin vielä hevosia ja lähdettiin ajamaan kotia kohti. Kotimatka menikin nopeasti päivän tapahtumista ja hevosista jutellen :) Ja nyt täytyy kyllä tunnustaa, että melkolailla iski innostus quartereihin. Jospa sitä joku päivä saisi itselleenkin tuollaisen hevosen :)

4 kommenttia:

  1. Oli varmasti mahtava kokemus =)
    Toivottavasti itekin pääsisi joskus kokeilemaan quartereita :D

    VastaaPoista
  2. Mielessäni vähän tässä mietein, että jos tekis Lampin Länkkäreitten porukalla reissun johonkin länkkäritallille...Kokkolassa taitaa olla lähin, Sanna Onkamon talli tai sitten Revonlahdella Vanhatalolla..

    VastaaPoista
  3. Niin, onkohan Sannalla oikein tuntitoimintaakin? Se olisi ainakin soppelin lähellä :D
    Toki Revonlahdellakin olis mahtava käydä, mut sinne on jo sit vähän enemmän matkaa!

    VastaaPoista
  4. pitää selvitellä tuota Onkamon tallia ensin ja katella sitte noita muita..

    VastaaPoista