tiistai 19. huhtikuuta 2011

Juttuja meistä: Taustani

Hevosharrastus on mulla alkanu isosiskon jalanjäljissä. Minun ollessa 7v isosiskoni Johanna sai ensimmäisen poninsa. Princes "Senttu" (Seppo, Sepi, Separaattori, Mummo...) tuli meille 4-vuotiaaana kesällä 1992 Himangalta. Sentun piti olla kantava, mutta se jäikin sinä keväänä tyhjäksi. Minä muistan Sentun villinä viikarina, joka pisti Johanna välillä koville ;) Seuraavana keväänä Johanna sai ensimmäisen hevosensa, lv-tamma Golden Shadown eli Mimmin. Senttu astutettiin uudestaan 1993 ja seuraavana keväänä se varsoi hiirenharmaan orivarsan, joka sai nimekseen Priimus "Velmu". Velmu jäi rekisteröimättä ja ruunaamatta.

Mimmi oli tehnyt pari varsaa raviuransa jälkeen. Itse muistan Mimmin isona, mustana ja hieman pelottavana hevosena. Vaikka tamma oli tosi kiltti, vähän vain vauhdikas tapaus :) Mimmi kuoli keväällä 1994 ähkyyn ja meille jäi Senttu ja Velmu. Tuohon aikaan meillä pidettiin 4Hn ponikerhoa ja kaikki kylän ponit ja omistajansa kokoontui meille. Välillä kisailtiin tai vain hoidettiin poneja. Itse taisin ratsastaa Sentulla noin vuoteen 1996-97, jonka jälkeen siirryin hoitamaan ravureita paikalliselle ravitallille. Sieltä saatiin useampana kesänä hoitoon hevosia, myös Perhosta tuli lv-tamma, jonka nimeä en enää muista. Tsäpäkkä tamma ratsastaa, mutta tosi kiltti hoitaa. Useammat rodeoesitykset sai tämän tamman selässä tuntea :) Kävin samaan aikaan ratsastustunneilla Torpan tallilla Kannuksessa satunnaisesti, välillä vähän useammin, välillä harvemmin.

Atas Chinook eli Atte tuli meille kesällä 2000 meille hoitoon ja hermolomalle ravitouhuista ja lähti syksyllä takas treeniin. Atte juoksi vielä muutaman vuoden, jonka jälkeen omistaja aikoi myydä ruunan harrastepolleksi. Päätettiin yhdessä ostaa ruuna itelle kesällä 2003. Olin itse syksyn Torpan ratsutallilla työharjoittelussa ja Atte muutti Torpalle syksyn ajaksi. Meillä kotitilalla tehtiin hevosille ja poneille tallia vanhaan navettaan. Kävin Atten kans tunneilla ja maastoilin paljon sekä ajelin jonkin verran. Samana kesänä Johanna osti sh-ruuna Fiiluksen ja se tuli kotitilalle jo kesällä odottelemaan Attea ja tallin valmistumista.

Atte myytiin Merjalle (raviuran aikaselle hoitajalle) huhtikuussa 2007. Atte muutti kesällä Lampin keskustan lähelle tallille ja sieltä sitten Merjan omalle pihalle. Ostin itselleni 3-vuotiaan sh-tamma Hesittären, Essin, joka piti olla ajolle opetettu. Tamma osoittautui täysin opettamattomaksi ja melko käsittelemättömästi. Aloitin tamman kans ihan perusteista, eli riimun laittamisesta päähän, taluttamisesta, ihmisen reviiristä. Huono puoli tammassa oli myös se, ettei se pysynyt tarhassa yksin, ei edes puuaidassa. Laitoin tamman myyntiin loppukesästä ja tamma lähti uuteen kotiin E-Suomeen. Fiilus lähti vihreämmille laitumille joulukuussa 2007.

2008 kesällä sain ylläpitoon ihan hirmuison sh-tamma Siro-Ilon eli Ilonan. Ilona oli hyvä ratsastaa, melko osaava ja nöyrä. Käsittelyssä olikin sitte toivomisen varaa. Tamma tarhasi laumassa isolla laitumella ja sen kiinni saaminen oli kovan työn takana. Ja lopulta jäin tamman jalkohin rintillä. Sain kovan tällin alaselkään ja pelkäsin jonkin menneen rikki, koska jalat ei toiminu vähään aikaan. Selkä ja jalat meni ihan jumiin viikon ajaksi. Onneksi ei kuitenkaan käynyt sen pahemmin, selkä vihottelee aina välillä. Ilona lähti uudelle vuokraajalle heinäkuussa. Tamma kerkesi olla mulla vain pari kuukautta, vaikka alussa olin ihan ostamassa tammaa itselleni. Tällin jälkeen pelkäsin tamma, eikä se antanu mulle enää kiinni karsinastakaan, joten oli selvää, että tämä hevonen ei ollut mulle tarkotettu.

Seuraavana syksynä aloin ajatella ihan oman hevosen ostoa. Katselin ilmoituksia, kävin kokeilemassa paria hevosta. Sitten Torpan ratsutallin Hanna laittoi spostia, että siellä olisi Taru myytävänä. Sh-tamma, josta en koskaan pitänyt, joka oli vihainen, pelkäsi kaikkea. Suostuin kuitenkin kokeilemaan tammaa ja kävin kolme kertaa tunnilla ja maastoilemassa. Silloin tuntui, että tammahan toimii ihan kohtalaisesti mulla. Kaupat tehtiin ja tamma muutti minulle maaliskuun 30.2009. Just tuli siis 2 vuotta täyteen, enkä enää antaisi tammaa pois :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti