tiistai 19. huhtikuuta 2011

Juttuja meistä: Esittely mun ensimmäisestä hevosesta

Olen omistanut elämäni aikana sh-tamma Hesittären (Essi), lv-ruuna Atas Chinookin (Atte, kimppahevonen siskojeni kans) sekä nykyisen hevoseni Tarun. Esittelen nyt Atte-ruunan :)

Tunsin Atten jo ennestään tallilta, jolla kävin hoitelemassa isosiskoni kans ravureita. En tarkalleen muista, miten aloin hoitamaan ja ratsastamaan juuri Attea. Atte tuli minulle ja isosiskolleni Johannalle ensin kesäksi 2001 tai 2002 ylläpitoon ja hermolomalle ravitreenistä. Atte oli maailman kaunein lv-ruuna, kiltti kuin lammas ja jarrut löytyi myös maastossa. Ensimmäisen kerran kun Johannan kans valjastettin Attea, se riuhtoi, venkuloi ja vei Johannaa riimunarussa minne sattuu. Silloin ajateltiin, että minkä se omistaja on meille antanu. Mutta syykin käyttäytymiseen löytyi, nimittäin läheisellä pellolla oli pari hirveä ollut ruokailemassa ja se hermostutti Atteakin.

Tykästyttiin Atteen sen verran, että kun seuraavana kesänä 2003 sen omistaja oli päättänyt myydä ruunan harrastekäyttöön, päätettiin siskosten kesken ostaa Atte omaksi. Samana kesänä Johanna osti tuttavaltaan -83 syntyneen sh-ruuna Fiiluksen. Tehtiin vanhaan navettaan talli, johon tuli 2 isompaa ja 2 pienempää karsinaa. Näin meillä oli yhtäkkiä talli täynnä :)

Johanna ratsasti Fiiluksella ja minä ja Jenni Attella. Maastoiltiin paljon ja syksymmällä rehunteon jälkeen saatiin aidata kenttä pellolle. Siinä sitten aloteltiin Atten kouluttamista "oikeaksi" ratsuksi. Olihan se kankea ja turhan reipas pienelle kentälle, mutta siinä syksyn jumpattua alkoi se jo mahtua ravaamaan ympyröitä ja pikkuhiljaa ruuna alkoi myös hakea itse muotoon. Atte oli mukava ratsastaa ravuriksi, jarrut löytyi aina, yksinkin pystyi ajaan ja maastoilemaan. Kaikki hoitotoimenpiteet onnistui, eli ihan 10 arvoinen hevonen ensimmäiseksi hevoseksi!

2005-2006 siirryin itse ratsastamaan Fiilusta ja Atte jäi melkeen pelkästään ajohevoseksi. Annoimme Atten sitten sen entiselle hoitajalle Merjalle. Jatkoin itse edelleen Fiiluksen kans ja Atte muutti 2006 Lampin keskustan lähelle tallille ja sieltä pian Merjan omalle pihalle Korpelaan, jossa se asusti 2008 joulukuuhun. Treenivuosien jalkaongelmat tuli vähitellen uudestaan kuvioihin ja Atte lopetetiin jouluaaton aattona 2008 :(

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti