maanantai 13. kesäkuuta 2011

valmennus 12.6.2011

Vein aamusta tamman laitsalle syömään vihreää. Siivosin tallin ja järkkäsin tavaroita valmiiks valmennusta varten. Kuskasin Sentun vielä tarhaan syömään langanvierustoja. Iltapäivällä alko tuulemaan ja uhkaavan näköset pilvet lähesty Ylivieskan suunnalta, joten otin tammat sisälle turvaan. Vein ensin Tarun ja hain sitte perään Sentun. Annoin käytävällä tammojen haistella toisiaan ja Senttuhan meinas ruveta heti alkuun rettelöimään. Häntä viuhu ja piti niin hirveesti vikistä ;) Taru katto vaan korvat hörössä ja kurotteli karsinan ovelta pientä punaista ponia..

Merja karahutti pihalle puoli viiden maisa, harjasin tamman läpi ja sitte saatiin tamman kans vähän miettiä taas sitä koppiin menoa. Merja pisti liinan taakse ja johan tamma nousi kyytille nopsasti :) Köröteltiin vähän etuajassa Kleemolaan, joten Taru sai odotella kopissa maastakäsittelytunnin loppumista. Tammuska oli vähän tättärää ku otettiin kopista ulos. Vaihoin suitset ja sain Merviltä satulaa lainaan. Hyppäsin selkään ja aloin lämmitellä, mutta tammuska ei kuunnellu ollenkaan. Sain kannukset avuks ja Mervi käski meitä peruuttaan ja vaadin myötäystä niin kauan, että kuunteli ja myötäs. Sitte heti ohjat löysiks. Tätä tehtiin viitisen minuuttia ja sitte päästiin eteenpäin :) Tämän päivän teemana oli opettaa siirtymiset ääniavulla. Pysähdyksestä käyntiin siirtyminen on rauhallinen naksautus ja pohkeet aluks apuna. Käynnistä raviin on nopea naksutus ja nopeammat jalat. Tässä vaadittiin jo nopeampaa reaktiota ja välillä sai pamputtaa jaloilla oikeen kunnolla ennen ku tajus tamma että raviin piti siirtyä suoraan, eikä ainuttakaan käyntiaskelta välissä. Ravista siirtyminen käyntiin on nopea "walk" ja lantion siirto eteen. Tämäkin piti tehdä nopeasti ja jos ei tule reaktiota, vaaditiin suoraa peruutusta. Ravista käyntiin siirtyminen piti tehdä ilman ohjia. Ja tämän tamma osas hyvin. Ravista pysäytys tapahtui "whouu" ja jalat eteen.

Tammalla oli tänään sellanen päivä, että myödättiin taas vähän liian alas, joten painokin siirtyi takaosalta etuosalle ja sen huomas heti painavasta päästä sekä tamma puri kuolaimeen kiinni. Nostin hieman käsiä eteen- ja ylöspäin ja sain tamman nostamaan päätään, mutta kuitenkin jäämään myötäykseen. Laukka jäi tältä kertaa välistä ku noissa harjoituksissa meni niin kauan. Lopussa Merja ja Suvi otti videon pätkää, joista näkee itekki miten hienosti tamma välillä liikkuu :D ja samalla näkee omat virheetkin ;)

Tamma sai kyllä kehuja niin valmentajalta ku yleisöltäkin. Rauhallisempi ja rennompi hevonen, joka liikkuu omalla moottorilla ja hakee välillä tosi helpostikkin myötäystä...jotain kehitystä siis havaittavissa ainaki tammassa...ratsastaja on sitte ihan eri asia. Ratsastan vieläkin hieman liian lyhyillä ohjilla, joten palkinto (pitkät ohjat) on liian lievä. Annoin hieman pitemmät ohjat ja tamma alkoikin ite nopeammin päätyä oikein päin, takajalat alle rennosti myödäten :) Se taitaa olla vain omassa päässä tuo "kireillä" ohjilla ratsastaminen. Aluks tamma menikin reippaammin, mutta rentoutu sitte melko nopsasti. Nyt jäi kyllä valmennuksesta hyvä fiilis! Tätä on pakko kyllä jatkaa ja seuraava valmennus onkin juhannusviikon maanantaina :) Nyt on vain vähän vaikeaa kotona harjotella selästä käsin, ku ei oo sopivaa alustaa. Pellot on rypsillä ja kauralla, joten pitää odotella syksyä, josko sais jossain pellon kulmassa harjotella...Mutta tehdään siis sitä enemmänkin maastakäsin harjotuksia :) siihen sain vinkkiä maastakäsittelyryhmää seuraamalla..

2 kommenttia:

  1. Heissan!

    Löysin teirät Villin tähden kotisivujen linkeistä! Eli uusi lukija ilmottautuu! Kaunis on tammuska!

    VastaaPoista
  2. Heips vain, täällä päivittäminen on välillä vähän pitkissä kantimissa..mut aina ku jotain tapahtuu, yritän saada tänne jotain tekstiä..Tamma kiittää kehuista :)

    VastaaPoista