lauantai 25. kesäkuuta 2011

kesä, ötöt ja kengättömyys...

Meillä piti olla länkkärivalmenus maanantaina 20.6, mutta jouduin perumaan Tarun ratsutuksen pahojen ötöpuremien takia. Paarmat oli vieny pari mojovaa palasta Tarusta just tietty mahavyön kohalta :/ Eli tammalla tiedossa tauko ratsastuksesta ja ajosta...eli siis toisinsanoen täysin lomailua..

Tamma on laiduntanu Sentun kans alamullilassa päivittäin. Keskiviikkona aamusta kengättömien hevosten vuolija tuli vuoleen Tarun ja ponskujen kaviot. Päätin kokeilla kengätöntä elämää tamman kans. Oon epäilly jo jonkin aikaa jotain ongelmia tamman kavioissa. Kentällä valmennuksissa näyttää ja tuntuu menevän ihan ok, mut tiellä vähän kovemmalla alustalla menee tosi eepeetä takasilla. Vuolija oli Haapajärveltä Toivolan Korpi-Ratsujen omistaja. Ponskut sai kehuja kavioistaan, mutta toisin kävi matamin...Etusissa löyty valkoviivatautia;sieni-infektion aikaansaama kavion sisemmän (valkoisen) seinämän vaurio. Molemmista takakavioista löyty yllättäen pienet mätäpaiseet kantakulmista sekä kärjestä (punaiset pisteet). Tämän lisäksi toisessa takakaviossa oli lievä sieni-infektio säteessä. Tämä kuulostaa pahalta, mutta on todella yleistä. Tamma sai kuitenkin kehuja hyvästä kavioaineksesta ja hyvin vuolluista kavioista :)

Kengittäjät eivät näitä ongelmia huomaa yhtä helposti, koska eivät kiinnitä useinkaan huomiota kavion toimintaan tai rakenteeseen eivätkä vuole kavion ongelmia auki. Asiaa vois verrata suurinpiirtein näin...Kengittäjät ajattelevat kaviota siinä mielessä, miten saavat kengän kiinni ja pysymään kaviossa ja vuolijat taas, miten kavio toimisi parhaiten juuri sillä hevosella ilman kenkiä. Nyt en halua yleistää ja puhun siis ns. amatöörikengittäjistä. Ammattikengittäjät ovat asia erikseen! Tamma on vähentäny kuopimista käytävällä ollessaan kiinni molemmin puolin. Tämä oli ongelma "edellisessä elämässä", mutta nyt ku ollaan oltu vasta pari päivää ilman kenkiä ei tammaa enää hirveesti kiinnosta kuopia. Metallikengällä oli kiva raapia betonilattiaa, lähtihän siitä kiva ääni ja jäi kivat jäljet (hokkien kans isompi ongelma), mutta nyt pelkkä kavio raapii vain vaimeasti :D ehkä sitä kumimattoa ei nyt tarvikkaan hankkia :)



Taru esittelee bootsejaan

Lähikuvaa bootseista...
Sain hoito-ohjeina perusteellisen kavioiden puhdistuksen vähintään 2 kertaa päivässä sekä pesu mäntysuovalla kerran päivässä. Tämän lisäksi karsinan pitäisi olla mahdollisimman puhdas. Muuten tamma saa laiduntaa/tarhata normaalisti. Eli normiolot :) Ostin samalla tammalle bootsit, eteen tuli Old Mac's G2 koko 8 ja taakse Cavallon Sport koko 4. Näitä testailtu pari päivää, ensin kavioiden pesun jälkeen iltaisin käytävällä ja eilen (juhannusaattona) käytiin vähän kävelemässä, etuset toimi hyvin, mutta takasilla käveltiin vielä hieman jäykästi. Sain kaupan päälle vielä säärystimet etukavioihin. Säärystimet suojaa päkiää ja ruununrajaa. Nyt totutellaan päivittäin bootsien käyttöön ja odotellaan ötönpuremien paranemista. Ehkäpä sitä juhannuksen aikana kävis vaikka ajamassa bootseilla :) seuraava lännenvalmennus on 5.7 illalla, tiedossa on Mervin ratsutus. Kiva nähdä miten tamma toimii ammattilaisella ja ilman kenkiä. Taru on ollut entisellä omistajallaan puoliks kengättömänä, edessä kengät takana ei. Joten sen takia uskalsin kokeilla kokonaan kengätöntä elämää. Voi viedä sen vuodenkin ennen ku kavio on kokonaan uusiutunut.
Nyt olisi hankinnassa uusi raspi ja vuolupuukko, sitte pystyy hoitaan pienemmät lohkeamat ja ponien kaviot ite.

4 kommenttia:

  1. Mistä ostit bootsit? ittellä ollu kans haaveis :)

    VastaaPoista
  2. ostin vuolijalta käytetyt bootsit :)

    VastaaPoista
  3. Nuihin pitää päästä tutustumaan ihan livenä =)

    VastaaPoista
  4. huomenna aamusta käydään ensimmäinen ajolenkki bootsien kans..saa nähä kuin lyhyen lenkin joutuu tehä näin aluks..bootsit ollu jalassa päivittäin ja pari kertaa kierretty pihalla ja totuteltu liikkeessä..ei tamma ainakaan onnu, eikä yritä potkia bootseja pois :)

    VastaaPoista