keskiviikko 12. toukokuuta 2010

vanha satula hyllytetty ja uutta etsimässä...

Käytiin Tarun kans Satulan sovitus -kurssilla Nivalassa viime lauantaina. Tamma meni pienen mietinnän jälkeen koppiin ja matkusti hienosti. Hevostalli Pegasoksella tamma käyttäytyi hyvin. Ensin testattiin ilman huopia omia satuloita ja kerrottiin kurssin pitäjälle Sari Bordille mikä mättää tämän hetkisessä satulassa ja millaista uutta satulaa etsitään. Ensin tutkittiin hevosten selkiä, Tarulla on melko leveä selkäranka sivuhaarakkeineen, kummat lihas/läski patit säästä alaspäin. Tullut ehkä epäsopivasta satulasta ajan mittaan.

Hevosia kurssille oli tullut muistaakseni 7 kpl ja kuunteluoppilaita oli noin 10. Jaettiin hevoset puoliks ja me Tarun kans päästiin onneks ensimmäiseen ryhmään. Etsin Tarulle joko koulupainoitteista yleissatulaa tai sitten koulusatulaa. Huomasin tuosta omasta Wintec 2000-satulasta, että se on vähän liian kaareva runkoinen ja ilmatila liian kapea, kaarikin tuntui liian kapealta. Mitattiin säkätila kaarevalla mitalla ja piirrettiin sitten kaari paperille ja mitattiin siitä sitten Wintecin kaarimitalla oikean värinen kaari. Punaista se näytti Tarulle kuten arvelinkin. Vaihdettiin omaan satulaan punainen kaari, suitset päähän ja kentälle kokeilemaan. Hevosta piti ratsastaa kaikissa askellajeissa ja molempiin suuntiin.

Satulasta näki heti että liukuu liiaksi eteen ja takakaari hyppää kevennetyssä ravissa ahterini mukana ylös. Eli siis satulassa on liian kaareva runko. Sari neuvoi kokeilemaan Wintecin 500 cair -yleissatulaa uutta mallia, joka on hieman edeltäjäänsä suoremmalla rungolla ja leveämmällä ilmatilalla. Satulassa oli valmiina sininen kaari (punaista yhden kapeampi) ja satula liikkui vieläkin liikaa eteen ja takakaari pomppi mukana. Vaihdoin satulaan punaisen kaaren ja sitten se istuikin hyvin selkään. Ei liikkunut eikä pomppinu mihinkään suuntaan :) Olin satulani löytänyt!! Nyt vain etsimään halvinta vaihtoehtoa :) Harmittaa kun ei kerenny kokeilemaan koulusatulaa ollenkaan. Loput hevoset tuli kans kentälle ja alko olla tosi ahdasta :/ Päätettiin pistää tamma koppiin ja lähteä kotimatkalle. Ihan hillitön nälkä yllätti jo Nivalan Nesteellä, joten pysähyttiin syömään ja jatkettiin täydellä mahalla kotia.

Nyt onki sitten vanha satula hyllytetty, rötköttää ilman kaarta ja ruuveja telineellä. Olen ajanut Tarua nyt useasti kun siinä niin hyvin toimii. Hieman pohjakuntoa ja mahaa solakammaks :) Potkuremmin elokuisia mätsäreitä ajatellen...:)

3 kommenttia:

  1. Hyvä hyvä, Potkuremmin mätsärissä nähdään ;)

    VastaaPoista
  2. no joo jos tämä mahan pienennys operaatio onnistuu ;)

    VastaaPoista
  3. Olethan muuten jo ilmoittanut? Kun tuntu, et suokkeja on tulossa hyvin sinne! Minäkin ilmoitin heti vapun jälkeen, vaikka on vielä pientä epävarmuutta ilmassa :P Mutta kai se vauva jo kolmen kuukauden iässä saa luvan tottua heppatapahtumiin ;)

    VastaaPoista