torstai 21. heinäkuuta 2011

Ravintoaineiden tarve ja suositeltu ruokintasuunnitela hevoselle

Hevonen on anatomisesti luokiteltu suoliston takaosaa eniten käyttäväksi (as a hindgut fermenter, tälle en löytänyt suoraa suomennosta mistään). Hevosen ruuansulatuskanava on sopeutunut hyödyntämään ruokavaliota, mikä sisältää korkeita määriä kasvikuituja. Elintärkeää on, että hevonen saa tarpeeksi kuituja ruokavaliossaan välttääkseen ruuansulatuskanavan toimintahäiriöt.

Rehun valinta on hyvin tärkeää, koska sen pitäisi olla aina hevosten ruokintasuunnitelman perusta. Heinä on paras valinta. Laidunruoho sisältää esimerkiksi timoteitä, nataa, koiranheinää ja monivuotisia raiheinälajikkeita. Palkokasvit sisältää esimerkiksi apilaa ja hiirenvirnaa. Ravinteellisesti ei ole suurta eroa ruohon ja palkokasvien välillä, paitsi palkokasvit sisältää enemmän proteiinia ja mineraaleja, kun taas laidunruoho sisältää enemmän hiilihydraatteja.

Sadonkorjuu- ja varastointimentelmät, rehun kypsyys sadonkorjuun aikana, kasvitieteellinen koostumus, ilmasto, maaperä ja lannoitteiden käyttö vaikuttavat nurmirehujen ravinnepitoisuuksiin.

Kun heinän ravintoarvot ovat matalia, hevosella on kyky lisätä ruuankulutusta, lisäämällä läpikulun määrää ruuansulatuskanavassa. Siksi onkin suositeltavaa lisätä heinän ruokintamääriä, kun heinän ravintoarvot ovat matalia.

Hevosen tulisi syödä 2,5 - 3 % ruumiinpanostaan päivässä, joten hevosen, joka painaa noin 500 kg pitäisi syödä 12 - 15 kg heinää päivässä.

(Heinä sisältää noin 14€ vettä, mikä tarkoittaa että DM-arvo on noin 86%. Laskelma perustuu edellä mainittuun.)

Hevosella on pieni mahalaukku verrattuna sen koko kehoon. Siksi onkin tärkeää ruokkia hevosta heinällä säännöllisesti (vähintään 4 kertaa päivässä) tai vapaaheinä. Hevoset laiduntavat häiritsemättömänä 14-17 tuntia. Laiduntaminen tarkoittaa sitä aikaa, jolloin hevonen syö, muu aika käytetään lepoon. Lepoajat ovat yleensä alle 2 tuntia eikä ylitä 3-4 tuntia. Tallissa asustavat hevoset, joilla on vapaaheinä, käyttävät saman ajan syömiseen ja ne syövät noin 10 ateriaa päivässä, ilman 3-4 tuntia pidempiä taukoja.

Heinärehun lisäksi, yleisin energian lähde hevosilla on viljan jyvät ja äskettäin myös erilaiset rasvojen ja öljyjen lähteet. Hallitseva energiaa tuottava ravintoaine hevosella on hiilihydraatit. Lisäksi, täyttääkseen ravintoaineiden tarpeen, on tarjottava riittävä määrä vitamiineja, mineraaleja ja vettä, jotka ovat välttämättömiä hevoselle, mutta mitkä eivät vaikuta energiatasoon.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat hevosen tärkeimpiä energianlähteitä. Varsa saa suuren osan energiasta laktoosista ja aikuinen hevonen sokerista ja rakenteellisista hiilihydraateista (heinärehu) sekä tärkkelyksestä (ruoho).

Viljan jyvissä on vähän kuitua, mutta paljon tärkkelystä ja niitä käytetään lisäämään energiapitoisuutta hevosen ruokavaliossa. Toisin kuin rehun, viljan kalsiumpitoisuus on matala, kun taas fosforipitoisuus suhteellisen korkea.

Kokokauraa pidetään sopivimpana viljana hevoselle. Se on maukkain vilja ja helpoin pureskeltava. Kauralla on todetty olevan korkein tärkkelyksen sulavuus, verrattuna esim. ohraan ja maissiin. Kokokaurassa on paljon hiilihydraatteja sekä se on paras rasvanlähde hevoselle.

Vaikka koko ruuansulatuskanavan sulavuus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti